Leefbaarheid

Interactieve leefbaarheid

De dienst Leefbaarheid heeft zich ook in 2023 ingezet voor het behoud en de verbetering van de leefbaarheid in alle Antwerpse districten.

2023 was het jaar van de oprichting van de woonmaatschappij. Kennismaking met de nieuwe bewoners, bewonersgroepen en het patrimonium van De Ideale Woning, Vlaams Woningfonds, ARRO en SVKA was dan ook prominent aanwezig in 2023. De projectmedewerkers, de kluscoaches en de verhuisbegeleider hebben acties uitgewerkt die streven naar een aangename woonomgeving voor al onze bewoners.

We hebben onze huurders geïnformeerd, gesensibiliseerd, gestimuleerd en gewerkt rond bewustmaking. We hebben vergaderd met onze bewoners en vrijwilligers(groepen) en hen ondersteund daar waar mogelijk. We hebben ontmoeting gecreëerd via kleine informele en laagdrempelige buurtcontacten alsook via grotere buurtactiviteiten. We namen initiatieven om de woonomgeving van onze huurders te verbeteren.

In 2023 waren er in totaal 435 initiatieven voor leefbaarheidsacties.     

 Van de 313 acties en projecten behandeld door de projectmedewerkers waren er:

De verhuisbegeleider heeft 195 huurders ondersteund die verhuisden van een te renoveren woning naar een gerenoveerd gebouw of een nieuwbouw:

De kluscoaches hebben zich ingezet voor de woontevredenheid van onze huurders (o.a. in de woonwinkel) door hen technische ondersteuning te bieden met de focus op preventie en versterking van de zelfredzaamheid.

Controle & Toezicht

Terugdringen van woonfraude

Eén van de speerpunten van dienst Toezicht is het terugdringen van diverse vormen van woonfraude. Woonfraude is het onderverhuren van de woning, onrechtmatig mensen laten bijwonen of laten domiciliëren op het adres van de sociale huurwoning. Maar het kan ook zijn dat de woning amper of niet bewoond wordt door de huurder(s).

Meldingen van vermoedens van fraude komen via verschillende kanalen binnen. De opvolging van een melding gebeurt steeds met het hele team via huisbezoeken, brieven, rondgangen in onze gebouwen … De medewerkers van de dienst toezicht onderzoeken het dossier samen met de hulp van de Sociale Dienst en/of andere netwerken in de wijk. Dossiers worden opgevolgd tot huurders zich in regel stellen. Niet elke melding blijkt fraude te zijn. Indien een sociale huurder zich niet in regel stelt, ondanks vele aanmaningen, worden er verdere stappen ondernomen.

Inzetten op netheid

We vinden het belangrijk dat onze gebouwen proper en leefbaar zijn en blijven. We streven er dan ook naar om dat samen met onze huurders te realiseren.

Om sluikstorten, vandalisme en andere inbreuken op het reglement van Inwendige Orde (RIO) op te volgen, maakt Woonhaven gebruik van camerabeelden om na te gaan wie de overtreder is. Zo kunnen we de betrokken personen aanschrijven en eventuele kosten aanrekenen aan de dader(s). Overtreders ontvangen per brief een waarschuwing. Ze betalen ook alle kosten veroorzaakt door het sluikstorten. Er werden bij 148 huurders kosten aangerekend omwille van sluikstorten met betrapping.

In 2023 werden er 718 keer camerabeelden opgevraagd om overtredingen te controleren. In 468 gevallen konden we concrete vaststellingen doen. Ook de politie vroeg voor 28 dossiers camerabeelden op. Het camerabeleid van de sociale huisvestingsmaatschappij ‘De Ideale Woning’ werd overgenomen en afgestemd op de Woonhaven-werking. Hierdoor is er een uitbreiding van 166 camera’s op verschillende sites.

In 2023 werd het patrimonium van Woonhaven door de fusie met SVKA, DIW en VWF enorm uitgebreid. Onze wijktoezichters beheren het patrimonium mee in hun controlerondes. Zij zijn de ogen en oren in de gemeenschappelijke delen van onze gebouwen. Ze controleren of alle bewoners ons Reglement van Inwendige Orde (RIO) respecteren. Daarnaast doet de dienst toezicht gerichte acties rond bijvoorbeeld sluikstorten, schotelantennes en het controleren van vluchtwegen. In 2023 schreef de dienst toezicht 24 bewoners aan voor een foutieve plaatsing van een schotelantenne en deden ze 1.995 controles van onze externe vluchtwegen in het kader van brandveiligheid.

Net.werk

De NICO’s (niet-inwonende conciërges) staan in voor het dagelijks poetsen van gebouwen en het uitvoeren van kleine reparaties in de gemeenschappelijke delen van de gebouwen. Ze zijn vaak ook het eerste aanspreekpunt voor de huurders. Eind 2023 waren er 31 NICO’s aan de slag, verspreid over de grotere complexen van Woonhaven.

Buiten het team van NICO’s hebben we de reguliere poetsers die zich uitsluitend bezighouden met het dagelijks onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Eind 2023 waren er 16 poetsers aan de slag.

Om de werking van de NICO’s te ondersteunen en controle uit te voeren op interne en externe poetsopdrachten zijn er poetstoezichters in dienst. Eind 2023 waren er 3 poetstoezichters aan de slag. Zij controleren de taken van de NICO’s, ondersteunen ze en leiden hen op waar nodig.

Buiten het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van de gebouwen waar onze huurders wonen stonden er eind 2023 ook 7 poetsers klaar voor het onderhoud van onze kantoren.

Het team onderhoud en karwei telde eind 2023 10 medewerkers:

Net.werk is een heel diverse dienst waar heel wat mensen werken, enkele hiervan zijn in dienst met een tewerkstellingsstatuut zoals Art§60 maar ook LDE (Lokale dienst Economie) en maatwerk. Ze worden dagelijks ondersteund door een jobcoach die zorgt voor een individuele loopbaanbegeleiding.

In 2023 voerde het team onderhoud en karwei net geen 13.500 opdrachten uit:

Verder hebben we een sterk administratief team dat eind 2023 bestond uit 2 vaste medewerkers en 1 medewerker met het Art§60 statuut.